“Fris en fruitig de zomer door”

“Fris en fruitig de zomer door”

Je huid wordt in de zomer blootgesteld aan hele andere factoren dan in de winter. De zon is feller en de temperatuur is hoger. Ook zweet je meer, smeer je zonnebrand en wellicht neem je af en toe nog eens een heerlijke duik in de zee of in chloor water. Ook de airco heeft invloed, deze droogt je huid namelijk uit. Jouw huid is flink aan het werk om zich fijn te blijven voelen. Om je huid een goed handje te helpen is het voldoende blijven reinigen van je huid echt een must. Zowel in de ochtend als avond. In de avond vooral om de restjes zonnebrand, vuil en zweet weg te halen. Doe je dit niet of onvoldoende? Onzuiverheden liggen op de loer. Hoe je je huid moet reinigen: Lees mijn blog: Van doffe naar stralende huid, wie wil dat nou niet!

In de zomer zijn er diverse ingrediënten die een must zijn in je verzorgingsproducten.

Hyaluron

Dit is een stofje dat voorkomt in de huid. Dit stofje zorgt voor bescherming en hydratatie van de huid. Ook zorgt het voor de aan- en afvoer van voedingsstoffen in de huid. In de zomer dus een onmisbaar ingrediënten in je verzorging aangezien er in de zomer dus een groter vochtverlies is. Vul je niet aan? Dan is de kans op beschadiging van de huidbarrière aanwezig, waardoor sneller huidproblemen zoals onzuiverheden kunnen ontstaan. Aanvullen is dus het advies.

Vitamine C

Een onmisbaar ingrediënt in je verzorging in de zomer.

De lichte frisse producten zorgen voor het behoud van de elasticiteit in de huid. Ook beschermen ze tegen vrije radicalen, dit zijn agressieve stofjes in de huid die, indien er veel van worden aangemaakt, ervoor zorgen dat er een grote afbraak van collageen is en de aanmaak van dit collageen (een eiwit, dat de huid stevig, glas en soepel houdt) ook afneemt. Een toename van deze vrije radicalen wordt veroorzaakt door bv. Roken, zonlicht of stress.

Vitamine C is een antioxidant. Een antioxidant is een stofje dat die vrije radicalen kan “opvangen”. De zon kan ervoor zorgen dat die vrije radicalen vrij komen, of te wel om dit te voorkomen is het advies om producten met vitamine C in te zetten.

Vitamine E

Vitamine E halen we uit voeding, zoals noten, zaden en groenten. Ons lijf is niet instaat deze vitamine zelf aan te maken. Vitamine E werkt als antioxidant, zo’n stofje dat “vrije radicalen” kan opvangen. Hiermee worden de cellen beschermt. Je kan je dus indenken, als hier een te kort van is, dat de huid minder beschermt wordt en die vrije radicalen de vrije loop kunnen nemen.

Samen met vitamine C zorgt ook deze vitamine ervoor dat er minder snel schade van de huid ontstaat door invloeden van buitenaf. De huidbarriëre wordt ondersteund door deze vitamine en de huid krijgt beter de kans om werkstoffen goed in de huid op te nemen als voldoende vitamine E aanwezig is.

Vitamine B

Vitamine B Nog zo’n vitamine die je niet mag missen. Vitamine B herstelt de huidbarriere, herstelt roodheid, vermindert pigmentvlekjes en remt ontstekingen! Een vitamine die veel kan dus. 

Vitamine B zit onder andere in: vis, vlees, eieren, aardappelen, melk en melkproducten, groente en fruit.

Welke ingredienten mijden in de zomer

Ook zijn er sommige ingrediënten waar je in de zomer een beetje voorzichtig mee moet zijn. Dit betreft bv. retinol. Retinol valt binnen de vitamine A. Dit is een ingrediënt dat fijne lijntjes helpt voorkomen en vermindert. Ook heeft het een werking tegen pigmentvlekjes.

Huidveroudering ontstaat door diverse redenen, zoals omgevingsfactoren, stress en uiteraard ook de natuurlijke veroudering van de huid. Als een huid ouder wordt gaat de celvernieuwing wat langzamer, ook wordt collageen in een minder hoog tempo aangemaakt. Hierdoor kunnen tekenen van huidveroudering ontstaan (rimpeltjes, lijntjes, vlekjes).

Retinol

Wat retinol doet, is het weer versnellen van die celvernieuwing die vertraagd is. Door het inzetten van een crème met hierin retinol ga je zien dat de huid gladder wordt en er weer meer effen uit gaat zien.

Het gebruik van retinol moet je opbouwen. Ook is het onverstandig om retinol in de ochtend te gebruiken aangezien je huid gevoeliger wordt voor de zon. In de avond gebruiken en goed smeren met een zonnebrand is dus nodig.

Glycolzuur (AHA, houdt ook vochtbalans in de huid op orde)

Dit ingrediënt wordt gebruikt om de huid er frisser en stralender uit te laten zien. Dode huidcellen worden los gemaakt waardoor die frisse huid ontstaat. Wanneer glycolzuur wordt ingezet in hoge concentraties kan het ook werken op de elasticiteit van de huid. Glycolzuur wordt ingezet bij de normale tot droge huid. De bovenste huidlaag wordt dunner, waardoor je in de zomer dus extra op moet passen.

Salicylzuur (BHA, vetoplosbaar dus ook geschikt voor de vettere huid)

Dit is ook zo’n ingrediënt. Dit ingrediënt wordt ook gebruikt om de huid te peelen, dus de dode huidcellen van de huid verwijderen en de huid activeren tot de aanmaak van nieuwe huidcellen. Salicylzuur is vetoplosbaar en ontstekingsremmend en daarom zeer geschikt voor de vettere acne huid. Omdat dit product de huid gevoeliger maakt voor de zon wordt ook hierbij aangeraden dat je het wel kan gebruiken in de zomer, maar ook weer in de avond. Weet je dat je een gehele dag in de zon zal zijn, zonder enige schaduw, sla dan een dag het gebruik van dit product over. Ook hierbij geldt weer, smeren smeren smeren met een zonnebrand!

Verkleuren door de zon. Hoe gaat dat?

In de huid zitten diverse soorten cellen. Zo ook de melanocyten. Dit is een cel die melanine produceert. Melanine wordt aangemaakt wanneer de huid in aanraking komt met de zon (uv-stralen). Melanine zorgt voor het bruine kleurtje dat we krijgen wanneer we in de zon zijn geweest, dit beschermt de huid. Omdat niet elke huid melanine op hetzelfde tempo aanmaakt kleurt de ene huid sneller dan de andere huid. Wanneer een huid te veel uv-stralen oppikt en onvoldoende snel melanine kan aanmaken, verbrand de huid. De huidcellen worden dan beschadigd. Dit is gevaarlijk en draagt bij aan huidveroudering en in het ergste geval aan het ontstaan van huidkanker. Bescherm je huid dus goed met een zonnebrandcrème, ook wanneer je niet vol in de zon gaat zitten en wanneer het bewolkt is.

Wanneer een verstoring ontstaat in het kleuren van de huid ontstaan er pigmentvlekjes (hyperpigmentatie). Dit zijn donkere verkleuringen op de huid. Een verstoring kan ontstaan door bv. ouderdom, stress, veelvuldige blootstelling aan de zon of hormonen. Denk bv. aan het zwangerschapsmasker dat vrouwen kunnen ontwikkelen tijdens de zwangerschap (hormonen). Bij pigmentverstoringen ontstaat er een vlekkerige verkleuring.

Allereerst is het natuurlijk raadzaam te voorkomen dat deze vlekjes ontstaan. Ook hierbij weer: Smeer je in, vermijd veelvuldige blootstelling aan de zon.

Als pigmentvlekjes toch zijn ontstaan kan je deze gaan behandelen met producten, met hierin bv. vitamine C. Dit is een proces en lost helaas niet binnen een paar dagen de vlekjes op.

Smeren, smeren smeren

Het is al meerdere malen in deze blog genoemd, maar smeren met zonnebrand is echt de basis. Echt doen, het voorkomt zoveel ellende als huidveroudering en huidschade. Zonnebrandcrème smeer je om de UVA stralen tegen te houden. Er zijn diverse UV stralen:

UVA: Staat voor Ultraviolette Aging. Deze uv straling is altijd aanwezig, ook wanneer het bewolkt is. Het is de straling die overal doorheen gaat. Dus ook door wolken en bijvoorbeeld glas. Deze straling zorgt voor huidveroudering en kan bijdragen aan het ontstaan van huidkanker.

UVB: Staat voor Ultraviolette Burning. Deze uv straling zorgt ervoor dat de huid verkleurt en als je onvoldoende of niet beschermt bent kan het zorgen voor verbranding van de huid. Ook zit er een positief effect aan deze straling, hij zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D, wat weer belangrijk is voor de sterkte van je botten.

Tips, tips, tips

De afgelopen jaren is de zon langer en feller gaan schijnen in Nederland hierom is het extra belangrijk om stil te staan bij hoe je kan voorkomen dat huidveroudering, verbranding of zelfs in het ergste geval huidkanker ontstaat. Onderstaand enkele, mogelijk al wel bekende, tips.

- Insmeren, ook wanneer je niet direct in de zon gaat (onder de parasol bv.)

- Smeer je in met een hoge factor (30 of 50)

- Vermijd tussen 12 en 3/4 de zon

- Smeer je in wanneer je gaat tuinieren, sporten, wandelen, dus niet alleen wanneer je gaat zonnebaden

- Gebruik voldoende zonnebrand, wees niet te zuinig, anders ben je niet goed beschermd

- Laat je huid wennen aan het zonlicht en bouw dus de blootstelling aan zonlicht op. Je huid heeft dan de ruimte om melanine aan te maken en zich te beschermen, dit wanneer je dus ook hebt ingesmeerd

- Herhaal het insmeren iedere 2 uur en ook wanneer je uit het water komt (ook wanneer je een waterresistentie zonnebrand gebruikt)

- Drink voldoende om gehydrateerd te blijven

En soms gebeurt het dan toch

Heb je je zo goed ingesmeerd, ben je niet op het heetste van de dag in de zon geweest en dan toch, toch ben je verbrand. Wat nu!?

Allereerst, als je merkt dat je bent verbrand, ga direct uit de zon. De zonnestralen kunnen anders alleen maar meer schade aanrichten. Bij erge verbranding, koel met een natte doek. Absoluut nooit koelen met ijs, dit kan namelijk de huid ook weer schade aanrichten. De warmte zit bij verbranding in de huid en trekt door wanneer je het niet koelt. Breng na het koelen een aftersun aan. In een aftersun zitten ingrediënten die de huid kalmeren en qua vocht weer reguleren.

Voorkomen is beter dan genezen, maar mocht het een keer gebeuren, pas dan bovenstaande toe.

Mijn advies!

Geniet heerlijk van de zomer, de warmere temperaturen en de latere avonden. Blijf de reinigingsroutine uitvoeren zoals de basis zou moeten zijn: Oppervlakte en diepte reiniging. Pas je verzorgingsroutine iets aan om je huid optimaal in conditie te houden. Draag een luchtigere make-up (als je graag make-up draagt) en smeer die zonnebrandcrème.