Van doffe naar stralende huid, wie wil dat nou niet!?

Van doffe naar stralende huid, wie wil dat nou niet!?

De basis van een effectieve gezichtsroutine is het reinigen van je huid. Waarom?

 

Gedurende de dag komt er van alles op je huid terecht. Denk aan make-up, fijn stof uit de lucht en je zit vast ook af en toe met je handen aan je gezicht bijvoorbeeld als je kriebel hebt. Ook maakt je huid talg aan. Dit alles zorgt ervoor dat, wanneer je je huid niet reinigt, de huid verstopt raakt. Hierdoor ontstaan onzuiverheden sneller en veroudert de huid sneller dan je zou willen. Daarbij worden de werkstoffen uit de verzorgingsproducten die je daarna aanbrengt minder goed opgenomen.

 

Stap 1: Oppervlakte reiniging

Allereerst begin je met een oppervlakte reiniging. Deze reiniging voer je uit met bv. een foam, gel of lotion. Met dit product, gecombineerd met lauw water, haal je vuil en overtollig talg van je huid. Doet deze reiniging zowel in de ochtend als in de avond. Ook in de ochtend is reinigen belangrijk. Waarom? In de nacht is je huid erg druk met reinigen van binnenuit wat je dus schoonmaakt in de ochtend.

 

Stap 2: Diepte reiniging (exfolieren)

Nadat je je huid oppervlakkig hebt gereinigd is het tijd om nog een stapje verder te gaan. We gaan door naar de dieptedeining. Een reiniging waarbij dode huidcellen van de huid worden verwijderd. Deze dode huidcellen hebben geen functie meer, maar belemmeren juist de opname van de werkstoffen uit de producten die je afsluitend aanbrengt.

 

Om deze dode huidcellen te verwijderen zijn er diverse producten die gebruikt kunnen worden. Welke je het beste kan gebruiken? Ook dit is weer afhankelijk van de conditie van je huid.

 

Micropeeling: Dit is een scrub met hierin een korreltje. Door het wrijven van dit product over je huid, schuurt het korreltje de dode huidcellen weg. Klinkt heftig, valt mee, deze scrub is in principe geschikt voor elk huidtype. Echter vrouwen die veel rode adertjes op de wangen hebben (couperose) raad ik niet aan deze scrub te gebruiken. De huid is op deze plekken kwetsbaarder.

 

nb: Er zijn scrubs op de markt die in plaats van natuurlijke korreltjes, plastic korreltjes bevatten! Bij de aanschaf van een scrub wat mij betreft wel echt een belangrijk punt om op te letten, dit om milieuvervuiling te voorkomen.

 

Enzyme peeling: Dit is een product op basis van enzymen. Door de eiwitsplitsende werking op de huid verweekt dit product alleen de loszittende huidschilfers. Hierna kunnen ze worden verwijderd, zonder kans om de huid te beschadigen door de korreltjes zoals wel in de micropeeling zitten. De enzyme peeling is dan ook geschikt voor elk huidtype.

 

Belangrijk: Het wordt aangeraden om het dieper reinigen van je huid niet vaker dan 2-3 keer per week te doen. Doe je dit vaker, dan bestaat de kans dat je je huid beschadigd.

 

Stap 3: Tonic

Omdat je huid nu flink is wakker geschud na het reinigen wil je hem weer even rustig maken en in balans brengen. Dit doet je door het gebruik van een toner. Nog een voordeel, de toner zorgt er ook voor dat de huid de producten, zoals je crème, na de reiniging goed opneemt.

 

Oogmake-up verwijderen een vak apart

Oogmake-up kan je, afhankelijk van het product, verwijderen met water of een oogmake-up remover. De laatste is te gebruiken bij make-up die in vet oplosbaar is, zoals een waterproofmascara. Gebruik altijd een product dat geschikt is om rond je ogen te gebruiken, de huid rondom je ogen is namelijk dun en kwetsbaar.

 

Mee-eters, pukkels, gerstekorrels

Tja mee-eters, pukkeltjes en gerstekorreltjes. Het beste advies is om er af te blijven. Je kan de huid snel beschadigen als je zelf hieraan gaat zitten pulken, krabben of duwen. Vraag advies en begeleiding om deze vervelende dingen weg te krijgen.

 

Don’ts

  • Heet water gebruiken bij het reinigen van je gezicht. Hierdoor droog je je huid uit en kan je huid gevoeliger worden. tip: Gebruik lauw water.
  • Watjes/doekjes gebruiken om je gezicht te reinigen: Er blijft vuil in het doekje zitten, wat je vervolgens verder uitveegt over je gezicht. Tip: Gebruik een reiniger die je over je gezicht wast met je handen en water. Hierdoor spoel je alle vuil weg met het water.
  • Té vaak je huid reinigen: Je huid heeft een natuurlijke beschermlaag, welke je beschadigd als je té vaak reinigt. tip: 2 x per dag een oppervlakte reinigen en 2-3 keer per week een diepere reiniging uitvoeren is het beste.
  • Zomaar een product kopen, zonder dat je weet wel huidtype je hebt. Door het gebruiken van producten die niet bij je huid passen kan je je huid beschadigen. Tip: Weet je niet wat geschikt voor je is, win advies is bij iemand die er verstand van heeft.
  • Je huid hard wassen met een washand, of flink afdrogen met een handdoek. Ook hiermee kan je de huid beschadigen en irritatie veroorzaken. Tip: Dep je huid droog met een handdoek.

Na het reinigen van je huid sluit je af met een passende créme eventueel aangevuld met een serum.